Courier 96

cropped-COURIER96_logo.jpg
BARDZIEJ ZIELONE NIE BĘDZIE / LA VIE
Z CAMILLĄ FAYED TWÓRCZYNIĄ FARMACY W LONDYNIE ROZMAWIAJĄ MAGDA MASKIEWICZ I MAŁGORZATA BUJALSKA

Pytanie o to, czy właścicielka jednej z najmodniejszych wegańskich restauracji w Londynie sama przestrzega eliminacyjnej diety roślinnej, wydaje się formalnością. Co było przełomowym punktem w twoim życiu, który skłonił cię do zmiany nawyków żywieniowych?

Wraz z przyjściem na świat mojej córki przeszłam na wegetarianizm, a gdy na świecie pojawił się mój syn zaczęłam ściśle przestrzegać diety roślinnej. Można więc chyba powiedzieć, że z każdym kolejnym dzieckiem bardziej się radykalizuję. Mówiąc poważnie, do takiego zwrotu w nawykach żywieniowych skłonił mnie fakt, że dieta oparta na składnikach pochodzenia roślinnego przyczynia się do zwiększenia poziomu energii, poprawia procesy trawienne oraz ogólne samopoczucie. Przez kilka lat zgłębiałam rozmaite elementy świadomego odżywiania, od dietetyki po nie naruszający równowagi ekologicznej, rozwój. W zgodzie i w konsekwencji przyswajanej wiedzy postanowiłam otworzyć FARMACY – miejsce, w którym mogłam podzielić się moją filozofią dotyczącą odżywiania i pomóc w doprowadzeniu świadomej rewolucji żywieniowej do Londynu.